O Grey Animals

Pasją jest spędzanie czasu z własnymi zwierzętami - długie spacery, drapanie po grzbietach i więź pełna miłości i zaufania.
Prowadzenie organizacji wynika nie z pasji, ale ze świadomości problemu i poczucia obowiązku. Pełne jest zniszczeń, nagłych wyjazdów, zarwanych nocy, pogryzień i błota.
Pierwsze wymaga poświęcenia czasu i daje szczęście,
drugie wymaga poświęcenia życia i daje ulgę.

Ut maximus eros lorem, id viverra orci tincidunt eu. Aenean pulvinar ac ante vitae dapibus

Praca w Grey Animals polega nie tylko na codziennym zajmowaniu się zwierzętami, czyli karmieniem, sprzątaniem, spacerami, pracą z końmi i pracą z psami, zabiegami pielęgnacyjnymi czy zajęciami szkoleniowo-socjalizacyjnymi, ale też na działaniach bardziej pośrednich, ale tak samo niezbędnych dla funkcjonowania organizacji. Wydawać by się mogło, że Fundacja opiera się na samym dbaniu o zwierzęta, jednak wbrew pozorom pracy jest znacznie więcej. Ktoś musi prowadzić wszystkie fundacyjne programy, czyli najpierw je wymyślić, opisać, zorganizować, stworzyć materiały - chociażby zaprojektować merytorycznie i graficznie ulotki, dotrzeć do odbiorców, stworzyć całą wewnętrzną i zewnętrzną dokumentację, opisać działania, zrobić, obrobić i opisać zdjęcia i prowadzić pojedyncze, bieżące sprawy pojawiające się w trakcie trwania każdego z programów. Ten sam ktoś zajmuje się też transportami - tak samych zwierząt jak i całego potrzebnego zaopatrzenia - organizowaniem adopcji i prowadzeniem spraw poadopcyjnych, organizowaniem i prowadzeniem wszelkich akcji i zbiórek, tworzeniem i aktualizowaniem strony internetowej i facebooka Fundacji, a co za tym idzie fotografowaniem i opisywaniem wszelkich podejmowanych działań, ogłaszaniem zwierząt, prowadzeniem dokumentacji i biura, kontaktami osób z zewnątrz z organizacją - czyli maile, telefony, wiadomości czy poczta, prowadzeniem interwencji i wszelkich idących w ślad za tym działań, spraw formalnych, dokumentacji i publikacji, zajmowaniu się fundraisingiem i pozyskiwaniem środków na działalność, a także wszelkimi pracami budowlano - konserwatoryjno - remontowymi potrzebnymi w organizacji. Zadań jest oczywiście jeszcze dużo więcej, opisać wszystkiego nie sposób. Nie chodzi tutaj jednak o wyliczanie obowiązków, lecz o uzmysłowienie, że praca w organizacji to nie tylko spacerki z psami, lecz prowadzenie całej potężnej machiny. Wszystko to odbywa się za najniższą krajową stawkę, żadne duże pieniądze nie wchodzą tutaj w grę. Od maja 2013 w Fundacji zatrudniona jest jedna osoba.

Fundacja nie posiada wielkiego majątku. Największym posiadanym dobrem materialnym jest samochód - VW Transporter z 1993r, stary i mocno zmęczony. Nasza T4 żeby być niezawodna i dalej służyć naszym zwierzętom potrzebowałaby solidnego wkładu finansowego - na teraz jednak odstawiamy ją do warsztatu tylko wtedy, kiedy pada na kolana, całkowicie niezdolna do dalszej pracy. Naprawiamy tylko niezbędne rzeczy najmniejszym możliwym kosztem. Z tego powodu fundacyjnym zwierzętom często służy prywatny samochód działaczy, zastępując wciąż wysiadającą, zmęczoną T4. Pozostałe dobra Fundacji to siedem bud dla psów i trzy małe, plastikowe transportery, trzy druciane klatki kennelowe i dwa stalowe fronty do boksów zamontowane w stajni. Grey Animals nie posiada ani kawałeczka swojej ziemi i ani jednego budynku, nie ma też żadnego własnego kojca, przestrzeni magazynowej ani choćby garażu czy szopy. Wszystkie zwierzęta, które trafiły pod opiekę organizacji mieszkały i mieszkają albo w budynkach działaczy, albo w kojcach firmy 3RD-POLE - w obu przypadkach absolutnie nieodpłatnie. Udostępnienie takiego zaplecza pozwala Fundacji działać nie mając dużych środków. Oczywiście sukcesywnie organizacja musi całe to zaplecze zbudować, żeby móc dalej funkcjonować i działać, skutecznie zajmując się realizacją celów, dla których powstała. A co oczywiste, żeby móc działać, Grey Animals potrzebuje Państwa zaufania i wsparcia. Wszystko, co możemy zrobić, robimy dzięki wsparciu naszych Darczyńców.

Napisz do nas!

Jeśli chcesz skontaktować się z nami, masz pytania lub propozycje, odezwij się.

Bądź cierpliwy czekając na odpowiedź - staramy się zawsze odpisać, ale ze względu ba nardzo ograniczone możliwości czasowe nie zawsze się to udaje. Brak odpowiedzi nie jest naszą złą wolą. Przypomnij się, jeśli to konieczne, a w pilnych sprawach zawsze dzwoń pod jeden z naszych numerów.